welke planten hebben weinig licht nodig

welke planten hebben weinig licht nodig

In dit artikel ontdek je welke planten weinig licht nodig hebben en perfect zijn voor donkere ruimtes in huis. Als je een plek in huis hebt waar weinig natuurlijk licht binnenkomt, betekent dat niet dat je geen groen kunt toevoegen! Er zijn namelijk verschillende kamerplanten die goed gedijen in schaduwrijke omstandigheden. Lees verder om te ontdekken welke planten het beste zijn voor donkere plekken en hoe je ze kunt verzorgen.

De voordelen van kamerplanten in donkere ruimtes

Voordat we ingaan op welke planten weinig licht nodig hebben, is het goed om te weten waarom het toevoegen van kamerplanten aan donkere ruimtes voordelig kan zijn. Kamerplanten hebben namelijk veel voordelen, zelfs in omgevingen met weinig licht. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, brengen leven en kleur in de ruimte, en kunnen zelfs stress verminderen. Daarnaast zorgen ze voor een gezellige sfeer en kunnen ze een vleugje natuur toevoegen aan elke kamer. Gelukkig zijn er verschillende soorten kamerplanten die goed gedijen met weinig natuurlijk licht.

Planten hebben de mogelijkheid om de luchtkwaliteit in een ruimte te verbeteren. Ze nemen namelijk koolstofdioxide op en geven zuurstof af, wat zorgt voor een gezondere leefomgeving. Bovendien kunnen kamerplanten ook schadelijke stoffen in de lucht absorberen, zoals formaldehyde en benzeen, die vaak voorkomen in huishoudelijke producten en materialen.

“Kamerplanten kunnen de luchtkwaliteit verbeteren, leven en kleur toevoegen aan een ruimte, stress verminderen en een gezellige sfeer creëren.”

Een groene omgeving kan ook een positief effect hebben op onze gemoedstoestand. Het zien van planten en de natuurlijke elementen kan kalmerend werken en stress verminderen. Daarnaast kunnen kamerplanten een gevoel van welzijn en geluk bevorderen.

Bovendien voegen kamerplanten ook kleur en stijl toe aan donkere ruimtes. Met hun gevarieerde bladpatronen en vormen kunnen ze de monotonie doorbreken en visuele interesse creëren. Of je nu kiest voor groene planten of planten met kleurrijke bloemen, ze kunnen een esthetisch aantrekkelijk element toevoegen aan elke kamer.

Met al deze voordelen is het geen wonder dat kamerplanten de perfecte keuze zijn voor donkere ruimtes. Het maakt niet uit of je nu weinig licht hebt in een slaapkamer, kantoor of badkamer, er zijn altijd groene planten die kunnen gedijen op schaduwrijke plekken.

Top 10 planten voor donkere ruimtes

Hieronder vind je een overzicht van de top 10 planten die weinig licht nodig hebben en perfect zijn voor donkere ruimtes in huis. Deze planten zijn niet alleen geschikt voor schaduwrijke plekken, maar ook relatief gemakkelijk in onderhoud. In deze lijst vind je verschillende soorten planten, variërend van hangplanten tot bladplanten en zelfs bloeiende planten. Kies degene die het beste bij jouw interieur en verzorgingsroutine passen!

 1. Sansevieria: ook wel bekend als de vrouwentong, is een sterke plant die weinig licht nodig heeft. Het heeft dikke bladeren en kan goed gedijen in donkere ruimtes.
 2. Pothos: een populaire hangplant die weinig licht nodig heeft. Het heeft mooie groene bladeren en kan zowel in de volle schaduw als in lichtere omgevingen groeien.
 3. Zamioculcas zamiifolia: ook wel bekend als de ZZ-plant, is een zeer veerkrachtige plant die weinig licht vereist. Het heeft glanzende groene bladeren en kan goed groeien in donkere ruimtes.
 4. Dracaena: een bladplant met verschillende variëteiten die gedijen in donkere omgevingen. Het heeft lange, smalle bladeren en voegt een vleugje groen toe aan elke ruimte.
 5. Aglaonema: ook bekend als de Chinese evergreen, is een mooie plant met verschillende bladvariaties. Het kan goed groeien met weinig licht en vereist minimale verzorging.
 6. Spathiphyllum: ook wel bekend als de lepelplant, is een bloeiende plant die goed gedijt in schaduwrijke omgevingen. Het heeft mooie witte bloemen en kan een vleugje elegantie toevoegen aan elke ruimte.
 7. Aspidistra: een sterke plant met grote, glanzende bladeren die goed groeit in donkere ruimtes. Het vereist weinig onderhoud en is een ideale keuze voor beginners.
 8. Calathea: een prachtige bladplant met opvallende patronen op de bladeren. Het gedijt goed in schaduwrijke plekken en voegt een tropisch tintje toe aan je interieur.
 9. Philodendron: een geliefde kamerplant met verschillende variëteiten die weinig licht nodig hebben. Het heeft mooie groene bladeren en kan zowel opgehangen worden als op een tafel geplaatst worden.
 10. Chlorophytum comosum: ook bekend als de graslelie, is een hangplant die goed groeit in zowel lichte als donkere omgevingen. Het heeft mooie groene bladeren en kan een frisse touch toevoegen aan je interieur.

Met deze top 10 planten voor donkere ruimtes kun je gemakkelijk groen toevoegen aan je interieur, zelfs als er weinig natuurlijk licht is. Kies de planten die je het meest aanspreken en geniet van de voordelen van groen in huis!

weinig licht planten top 10

Hangplanten voor donkere ruimtes

Hangplanten zijn een ideale keuze voor donkere ruimtes, omdat ze met hun hangende bladeren niet alleen ruimte besparen, maar ook verticale interesse bieden. Deze planten zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar kunnen ook een vleugje groen en kleur toevoegen aan je interieur, zelfs in schaduwrijke omstandigheden.

Enkele populaire hangplanten die weinig licht nodig hebben en goed gedijen in donkere hoekjes zijn onder andere:

 • Pothos – Deze plant staat ook wel bekend als “Duivels klimop” en heeft mooie groene bladeren met een marmerachtig patroon. Het is een zeer makkelijke plant om te verzorgen en kan goed gedijen in omgevingen met weinig licht.
 • Devil’s Ivy – Deze plant heeft grote hartvormige bladeren en kan zowel in hangende potten als op klimrekken worden geplaatst. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen verschillende lichtomstandigheden.
 • Varen – Er zijn verschillende soorten varens die goed groeien in donkere ruimtes, zoals de Nephrolepis en de Asplenium. Deze planten hebben delicate, veerachtige bladeren die een weelderige uitstraling kunnen geven aan je interieur.

Met deze hangplanten heb je dus volop mogelijkheden om je donkere ruimtes op te fleuren. Ze kunnen niet alleen een vleugje groen toevoegen, maar ook een rustgevende en gezellige sfeer creëren. Vergeet niet om regelmatig water te geven en de planten indien nodig te bemesten, zodat ze gezond en gelukkig blijven.

Hangplanten zijn perfect voor donkere ruimtes omdat ze ruimte besparen en toch verticale interesse bieden.

Bladplanten voor donkere ruimtes

Bladplanten zijn een uitstekende keuze voor donkere ruimtes omdat ze vaak dikke, groene bladeren hebben die goed kunnen gedijen met weinig licht. Deze planten zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar kunnen ook de luchtkwaliteit in je huis verbeteren. Hier zijn een paar voorbeelden van bladplanten die goed groeien in schaduwrijke omstandigheden:

 • Sansevieria: Deze populaire kamerplant, ook wel bekend als de vrouwentong, staat bekend om zijn langwerpige en stevige bladeren. Sansevieria’s hebben weinig water nodig en gedijen goed in omstandigheden met weinig licht. Ze zijn zeer geschikt voor mensen die niet veel tijd hebben voor plantenverzorging.
 • ZZ-plant: De ZZ-plant is een sterke en veerkrachtige plant met dikke, glanzende bladeren. Deze plant vereist weinig onderhoud en kan zelfs overleven in droge omstandigheden. Het is een perfecte keuze voor mensen die op zoek zijn naar een plant die weinig licht en weinig water nodig heeft.
 • Dieffenbachia: Deze plant is bekend om zijn grote, opvallende bladeren met verschillende tinten groen. Dieffenbachia’s gedijen goed in de schaduw en kunnen een vleugje tropische sfeer toevoegen aan je interieur. Let op: de bladeren van de Dieffenbachia zijn giftig, dus houd ze uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Voeg een van deze prachtige bladplanten toe aan je donkere ruimte en geniet van de groene oase die ze kunnen creëren. Vergeet niet om ze regelmatig water te geven en af en toe te bemesten voor optimale groei!

bladplanten voor donkere ruimtes

Bloeiende planten voor donkere ruimtes

Wil je wat kleur toevoegen aan je donkere ruimte? Er zijn ook enkele bloeiende planten die weinig licht nodig hebben en kunnen gedijen in schaduwrijke omgevingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Vrouwentong, de Bromelia, en de Orchideeënsoort Phalaenopsis. Deze planten kunnen prachtige bloemen produceren, zelfs met beperkt natuurlijk licht.

Prachtige bloemen in de schaduw

Als je denkt dat bloeiende planten alleen geschikt zijn voor goed verlichte ruimtes, dan heb je het mis! Er zijn verschillende bloeiende planten die perfect zijn voor donkere ruimtes. Ze voegen niet alleen kleur en schoonheid toe aan je interieur, maar gedijen ook zonder veel licht.

“De Vrouwentong is een populaire keuze voor schaduwrijke plekken. Met zijn sierlijke bloemen in diverse kleuren, voegt deze plant een vleugje elegantie toe aan elke ruimte.”

De Vrouwentong, ook wel bekend als Sansevieria, is een veelzijdige plant die weinig licht nodig heeft. Hij kan bloeien in schaduwrijke omstandigheden en is relatief gemakkelijk te verzorgen. De Vrouwentong heeft sierlijke bloemen in diverse kleuren, waardoor hij een vleugje elegantie toevoegt aan elke ruimte.

Een andere bloeiende plant die goed gedijt in donkere ruimtes is de Bromelia. Deze plant heeft opvallende bloemen die langdurig kunnen bloeien. De Bromelia is een echte blikvanger die een tropische sfeer creëert, zelfs in de schaduw.

De Orchideeënsoort Phalaenopsis is ook geschikt voor schaduwrijke plekken. Deze orchidee staat bekend om zijn prachtige bloemen in verschillende kleuren en vormen. Met de juiste verzorging kan de Phalaenopsis langdurig bloeien, zelfs met weinig natuurlijk licht.

Met deze bloeiende planten kun je een vleugje kleur en levendigheid toevoegen aan zelfs de donkerste ruimtes in huis. Ze zullen je verrassen met hun prachtige bloemen en zorgen voor een gezellige en uitnodigende sfeer.

Verzorging van bloeiende planten in schaduwrijke plekken

Hoewel bloeiende planten in donkere ruimtes over het algemeen minder licht nodig hebben, hebben ze nog steeds de juiste verzorging nodig om gezond en bloeiend te blijven. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw bloeiende planten in schaduwrijke plekken goed gedijen:

 1. Plaats de planten dicht bij het raam om zo veel mogelijk natuurlijk licht te ontvangen.
 2. Geef de planten regelmatig water, maar vermijd overbewatering. Controleer altijd de grond voordat je water geeft.
 3. Gebruik een goed doorlatende potgrond om wateroverlast te voorkomen.
 4. Voeg een kleine hoeveelheid meststof toe om de groei en bloei te bevorderen, volg daarbij de instructies op het etiket.
 5. Verwijder regelmatig dode bloemen en bladeren om de plant gezond te houden.

Met deze eenvoudige verzorgingstips kun je ervoor zorgen dat je bloeiende planten optimaal gedijen in schaduwrijke plekken en je kunt blijven genieten van hun prachtige bloemen.

Verzorgingstips voor planten met weinig licht

Nu je weet welke kamerplanten weinig licht nodig hebben en ideaal zijn voor schaduwrijke plekken, is het essentieel om te weten hoe je ze op de juiste manier kunt verzorgen. Hoewel deze planten vaak minder licht nodig hebben, hebben ze nog steeds regelmatig water en voeding nodig voor een goede groei. Hier zijn enkele handige verzorgingstips om ervoor te zorgen dat jouw kamerplanten gezond en gelukkig blijven, zelfs in de schaduw.

Zorg voor de juiste watergift: Kamerplanten met weinig licht hebben meestal minder water nodig dan planten die veel licht krijgen. Het is belangrijk om de grond regelmatig te controleren om te voorkomen dat de planten te nat of te droog worden. Laat de bovenste laag grond licht opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Geef voeding met mate: Hoewel kamerplanten met weinig licht minder energie uit licht halen, hebben ze nog steeds voeding nodig om te groeien en bloeien. Gebruik een milde, evenwichtige meststof en geef deze in de aanbevolen dosering. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de planten, dus wees voorzichtig en volg de instructies op de verpakking.

Vermijd tocht: Planten die gedijen in schaduwrijke omstandigheden zijn gevoeliger voor tocht. Plaats ze daarom op een plek waar ze geen last hebben van tocht, zoals bij een open raam of deuropening. Tocht kan stress veroorzaken en de gezondheid van de planten negatief beïnvloeden.

Door bovenstaande verzorgingstips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je kamerplanten met weinig licht gezond blijven en optimaal groeien. Geniet van de schoonheid en groen die deze planten aan jouw schaduwrijke plekken in huis kunnen toevoegen!

FAQ

Welke planten hebben weinig licht nodig?

Er zijn verschillende planten die weinig licht nodig hebben en dus perfect zijn voor donkere ruimtes. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Sansevieria, ZZ-plant, Vrouwentong, Pothos, Devil’s Ivy, Dieffenbachia, Bromelia en de Orchideeënsoort Phalaenopsis.

Wat zijn goede kamerplanten voor donkere ruimtes?

Voor donkere ruimtes zijn er verschillende goede kamerplanten. Enkele suggesties zijn de Sansevieria, ZZ-plant, Vrouwentong, Pothos, Devil’s Ivy, Dieffenbachia, Bromelia en de Orchideeënsoort Phalaenopsis.

Hoe verzorg ik planten met weinig licht?

Hoewel planten met weinig licht vaak minder licht nodig hebben, hebben ze wel regelmatig water en voeding nodig. Zorg ervoor dat je deze planten voldoende water geeft, maar vermijd dat de wortels te lang in het water blijven staan. Daarnaast is het belangrijk om de planten af en toe te bemesten, volg hiervoor de instructies op de verpakking van de meststoffen.

Wat zijn de voordelen van kamerplanten in donkere ruimtes?

Het toevoegen van kamerplanten aan donkere ruimtes heeft verschillende voordelen. Kamerplanten verbeteren de luchtkwaliteit, brengen leven en kleur in de ruimte, kunnen stress verminderen en zorgen voor een gezellige sfeer. Daarnaast voegen ze een vleugje natuur toe aan elke kamer.

Wat zijn de beste planten voor schaduwrijke plekken?

De beste planten voor schaduwrijke plekken zijn onder andere de Sansevieria, ZZ-plant, Vrouwentong, Pothos, Devil’s Ivy, Dieffenbachia, Bromelia en de Orchideeënsoort Phalaenopsis. Deze planten gedijen goed met weinig natuurlijk licht.

Welke planten zijn geschikt voor donkere ruimtes in huis?

Voor donkere ruimtes in huis zijn de Sansevieria, ZZ-plant, Vrouwentong, Pothos, Devil’s Ivy, Dieffenbachia, Bromelia en de Orchideeënsoort Phalaenopsis geschikte planten. Ze hebben weinig licht nodig en kunnen goed gedijen in schaduwrijke omstandigheden.

Welke planten kunnen groeien in een omgeving met weinig licht?

Planten zoals de Sansevieria, ZZ-plant, Vrouwentong, Pothos, Devil’s Ivy, Dieffenbachia, Bromelia en de Orchideeënsoort Phalaenopsis kunnen groeien in een omgeving met weinig licht. Deze planten hebben weinig natuurlijk licht nodig en kunnen goed gedijen in donkere ruimtes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp